محافظت از کودکان در فضای مجازی

+ زمان مطالعه: ۷ دقیقه

اطلاع از اینکه کودکان در فضای‌مجازی و دنیای اینترنت دقیقا چه کاری انجام می‌دهند و از کجا سر در می آورند کار بسیار دشواری است. اما والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که این مساله مهمی است هر چند کنترل این موضوع، کار زمان بری می باشد. پس محافظت از کودکان در فضای مجازی را جدی بگیرید.

نظارت بر فعالیت‌های کودکان در فضای مجازی می‌تواند وظیفه‌ای چالش برانگیز محسوب شود. این مساله زمانی که کودکان و نوجوانان دارای رایانه شخصی، تلفن همراه هوشمند، تبلت و یا کنسول‌های بازی‌های ویدئویی هستند، شرایط جدی‌تری نیز به خود می‌گیرد. با این وجود، استفاده از اینترنت در کنار کودکان می تواند به تجربه‌ای لذت بخش هم برای شما و هم برای آنها مبدل شود.

طبق مطالعاتی که گروه نیلسن نورمن انجام داده است، کودکان از سن ۹ سالگی به بعد در دنیای مجازی کنجکاوی بیشتری داشته و با تهدیدهای بیشتری مواجه هستند و به طور حتم کودکان به اندازه‌ی پدر و مادرشان آگاهی ندارند و خیلی بیشتر از آنها در معرض خطر می‌باشند.

اینترنت علاوه بر سرگرم کردن کودکان، می تواند مهارت‌های آنها را افزایش دهد. کودکان همیشه در محیط خانه نیستند، والدین برای افزایش مهارت آنها را به مهد‌کودک و مدارس یا آموزشگاه‌ها می فرستند. لازم است محافظت از کودکان در فضای مجازی در این اماکن نیز مورد توجه قرار گیرد.

متاسفانه خطراتی در فضای آنلاین وجود دارند، که کودکان و بزرگسالان را تهدید می ­کنند. برای محافظت از کودکان در فضای مجازی توجه و دقت والدین به عملکرد کودک در اینترنت امری ضروری است. به همین دلیل والدین می بایست بر رفتار مجازی کودکان خود نظارت داشته و همراه آن ها وارد فضای مجازی شوند. بهترین راه برای محافظت از کودکان در محیط مجازی این است که راه‌های ارتباطی با آنها را باز نگه دارید و در مورد خطرات احتمالی با آنها صحبت کنید و به آنها بگویید هر وقت که احساس کردند در موقعیت‌های مشکوکی قرار گرفتند باید فعالیت خود را متوقف کرده و به شما مراجعه کنند.

خطرات و موقعیتهای مشکوک در فضای مجازی برای کودکان

شخصی که آنها او را نمی شناسند و برای آنها تصاویر نامناسب می فرستد یا در ارتباط با آنها از زبانی نامناسب استفاده می کند یا می خواهد ملاقاتی داشته باشد خطرناک بوده و باید با احتیاط بیشتری با این گونه افراد برخورد کنند.
زمانی که می خواهند تصاویر خود را در فضای مجازی ارسال کنند؛ ارسال تصاویر در فضای مجازی و به صورت آنلاین به ظاهر می تواند بی خطر باشد، اما اغلب یک کلید راهنمای مهم برای افراد شیاد می باشد.
در شبکه های اجتماعی اگر از شخصی که نمی شناسند پیام دوستی دریافت کنند باید با هوشیاری بیشتری عمل کرده زیرا در فضای مجازی دوست شدن با شخصی که در دنیای واقعی او را نمی شناسند مانند باز کردن درب، برای انواع تهدیدها از جمله هکرها می باشد.
در فضای مجازی، امکان برقراری تماس‌های نامناسب کودکان با افرادی که ممکن است قصد سوء استفاده، بهره کشی و یا تجاوز به حریم‌خصوصی آنها را داشته باشند، وجود دارد.

در ادامه با چند نکنه برای حفظ امنیت کودکان در اینترنت آشنا شوید:

سن مناسب برای استفاده از اینترنت

در یک نظرسنجی با موضوع کودک و اینترنت که در آن ۸۲۵ نفر شرکت کردند، از هر هشت نفر والدین، یکی از آن ها از دو سالگی به فرزند خود اجازه استفاده از اینترنت را داده ­است و تنها یکی از والدین از میان هر ده نفر، تا سن ده سالگی این اجازه را نداده ­است.

استفاده بدون نظارت والدین از اینترنت

نتیجه نظرسنجی­ ها با موضوع کودک و اینترنت نشان می­ دهد، بسیاری از کودکان از سنین پایین شروع به استفاده از اینترنت می­ کنند، که نظارتی از سوی والدین بر آن نیست.

تحقیقات نشان می ­دهند، که بیش از ۷۱ درصد والدین پس از ۱۴ سالگی فرزندان خود هیچ­گونه نظارتی بر استفاده آن­ ها از اینترنت ندارند. این در حالی است که ۷۲ درصد گزارش ناپدید شدن کودکان که مربوط به جرائم اینترنتی است، برای کودکان بالای ۱۵ سال اتفاق افتاده است.

پنهان کردن اطلاعات از والدین

گزارش بنیاد امنیت کودکان در آمریکا نشان می ­دهد، که علی­ رغم مداخله و خواسته والدین، متاسفانه حدود ۳۲ درصد نوجوانان موفق به پنهان کردن اطلاعات و پاک کردن پیشینه مرورگر های سیستم خود می­ شوند. همچنین، ۱۶ درصد نوجوانان دارای ایمیل و حساب ­های کاربری در شبکه­ های اجتماعی بوده، که والدینشان از آن ها بی­ اطلاع هستند. اغلب کودکان و نوجوانان برای ایجاد این حساب­ های کاربری و جلب توجه دیگران در مورد سن خود دروغ می­ گویند.

شکارچیان جنسی

گزارش مرکز ملی “کودکان گم­شده و مورد سوء استفاده قرار گرفته” آمریکا نشان می ­دهد، ۱۵ درصد از کودکانی که مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفته­ اند، به وسیله اینترنت در این دام افتاده ­اند. براساس مطلب اسوشییتد پرس، بیش از نود هزار از این شکارچیان جنسی که بعد ها محاکمه و زندانی شده­ اند، فقط در شبکه اجتماعی مای­ اسپیس شناسایی و حساب کاربری آنها حذف شده­ است. بیشتر این حساب­ های کاربری در میان نوجوانان محبوبیت داشته ­اند. این موضوع چیزی نیست که مختص به کشور یا شهر خاصی باشد، در کشورهایی که به لحاظ زمینه های فرهنگی محدودیت های جنسی وجود دارد به سبب نبود آموزشهای اولیه و عدم آشنایی با مخاطرات بهداشت روحی و جسمی جنسی این موارد می‌تواند بیشتر خطرساز باشد و کودکان زیادی طعمه این شکارچیان شده ولی به دلیل ترس از والدین و اجتماع بروز نمی‎دهند.

درخواست ­های جنسی

برخلاف اعتقاد عامه، احتمال اغفال و وسوسه کودکان و نوجوانان، توسط هم­سالان آنها به صورت آنلاین، بیشتر است. حدود ۲۶ درصد از مجرمان جنسی آنلاین، با استفاده از اطلاعاتی که فرد بر روی صفحه شبکه اجتماعی خود منتشر کرده ­است، توانسته ­اند محل دقیق حضور قربانی خود را بیابند. اکثر کودکان و نوجوانان به وسیله دوستان خود ترغیب به اشتراک گذاری این اطلاعات می ­شوند. عامل اصلی این اتفاق های ناراحت کننده، عدم محافظت از کودکان در فضای مجازی است.

با رشد هر روزه اینترنت، جذب افراد زیر سن قانونی به آن نیز بیشتر و بیشتر می ­شود. نتایج یک تحقیق در سانتا کلارا نشان می­ دهد که میزان اغفال های جنسی آنلاین، در هر ماه به میزان هزار درصد افزایش می­ یابد. این دلیل مهم دیگری است، تا افراد آدرس محل سکونت و اطلاعات این­ چنینی را در اختیار عموم قرار ندهند.

دوستی با غریبه­ ها

در فضای مجازی، امکان دسترسی کودکان به اطلاعات شخصی والدین و یا افراد دیگر که روی رایانه آنها ذخیره شده‌اند، وجود دارد. اغلب نوجوانان و حتی بزرگسالان، در شبکه­ های اجتماعی دوستانی دارند که هرگز آن­ ها را ملاقات نکرده ­اند، ولی اغلب با آن­ ها در تماس هستند. نوجوانان راحت­ تر به دیگران اعتماد می­ کنند و اغلب حاضرند با غریبه ها ملاقات کنند. مطالعاتی که به تازگی انجام شده  نشان می­ دهد، ۱۶ درصد نوجوانان به ملاقات با افراد غریبه فکر کرده­ اند و ۸ درصد آن­ ها این کار را انجام داده ­اند. البته که دوستی­ های اینترنتی، بخش جدایی ناپذیر زندگی امروز هستند، اما والدین وظیفه دارند تا با نظارت، راهنمایی و محافظت از کودکان در فضای مجازی امنیت آن ها را در اینترنت فراهم کنند.

حفاظت از اطلاعات شخصی

مطالعات نشان می ­دهد که ۱۷ درصد نوجوانانی که از شبکه ­های اجتماعی استفاده می­ کنند، تمام اطلاعات خود، از جمله آدرس محل زندگی و تحصیل، شماره تلفن و دیگر اطلاعات این­ چنینی را به صورت عمومی به اشتراک گذاشته­ اند.

از هر هفت نوجوان، یکی از آن­ها از خود عکس برهنه یا نیمه­ برهنه گرفته­ است و نیمی از آن ­ها این عکس­ ها را در شبکه­ های اجتماعی یا با دیگران به اشتراک گذاشته ­اند. نکته مهم در این زمینه این است که وقتی داده ها بر روی اینترنت قرار گرفت، هیچ راهی برای حذف آن وجود ندارد. آگاهی درست والدین از راه های محافظت از کودکان در فضای مجازی و آموزش به کودک خود، از بسیاری اتفاق های جبران ناپذیر جلوگیری می کند.

سوء استفاده آنلاین

وب­ سایت­ ها و شبکه ­هایی وجود دارند که افراد می­ توانند به صورت ناشناس از دیگران سوال مطرح کرده یا اطلاعاتی برای آن ها ارسال کنند. با پنهان شدن پشت صفحه رایانه و استفاده از ماسک ناشناس، برخی افراد به مسخره کردن دیگران پرداخته و موجب ناراحتی و افسردگی آن­ ها می ­شوند.

باورپذیر باشد یا نه، بزرگسالان به خصوص سالخوردگان، مانند جوان ترها به انجام تهدیدات سایبری علاقمند هستند. نکته مهم در این زمینه این است که هرگز به این­ گونه پیام­ ها پاسخ ندهید و پیام­ های مشکوک را حتما گزارش دهید.

سرقت هویت در فضای مجازی

کودکان بیش از آنچه که فکر می­ کنید مورد سرقت هویت قرار می ­گیرند. در واقع، احتمال این اتفاق برای افراد زیر ۱۸ سال، ۵۱ برابر افراد بزرگسال است. مجرمان اغلب برای استفاده از اعتمادی که کودکان می ­توانند جذب کنند، از هویت آن­ ها استفاده می ­کنند. در فضای مجازی، امکان بروز رفتارهای نامناسب کودکان به واسطه تاثیرپذیری از شیوه‌های برخورد آنلاین دیگران مانند ارائه اطلاعات شخصی در مکان‌هایی که افراد بسیار زیادی به آنها دسترسی خواهند داشت، وجود دارد. بر همین اساس، امکان تبدیل شدن کودکان و نوجوانان به عامل و یا هدف “زورگیری‌ سایبری” وجود دارد.

حملات سایبری

در فضای مجازی، استفاده بی دقت و یا ناآگاهانه کودکان می تواند احتمال آلودگی رایانه و یا دستگاه‌های دیگر به ویروس‌ها و بدافزارها را افزایش دهد. ایمنی اینترنت، برای بزرگسالان نیز به اندازه کودکان و نوجوانان حائز اهمیت است. نظرسنجی­ های اخیر نشان می ­دهد که یک نفر از هر ده بزرگسال مورد حمله سایبری قرار گرفته­ است. استفاده از نرم­ افزار های امنیتی و آنتی ­ویروس­ ها، به خصوص بر روی رایانه­ های شخصی، می­ تواند تا حد زیادی فرد را از این حملات در امان نگاه دارد.

آسیب های تلفن همراه برای کودکان

تلفن­­ های همراه وسایل ارتباطی بسیار سودمندی هستند و تعداد زیادی از والدین برای فرزندان خود تلفن همراه تهیه می ­کنند. در واقع امروزه، حدود ۷۰ درصد کودکان بین ۱۱ تا ۱۴ سال دارای تلفن همراه هستند. افراد باید از قرار دادن شماره خود در شبکه اجتماعی پرهیز کنند و بدانند که به وسیله جی­ پی­ اس می­ توان به مکان دقیق حضور افراد در لحظه، دست یافت.

وب­ گردی

مهم است که در هنگام گشت­ و گذار در وب­ سایت­ های مختلف، بسیار آگاهانه و به دقت رفتار کنید. استفاده­ های شما از اینترنت و پیشینه آن به طور مداوم قابل ردیابی است. بازدید از وب­ سایت­ های ناامن یا نامناسب می ­تواند اطلاعات شخصی و مالی شما را به خطر بی­اندازد، یا به رایانه شما آسیب برساند. دوباره تاکید می­ کنیم که استفاده از نرم­ افزارهای امنیتی و آنتی­ ویروس ­ها ضروری است.

خرید آنلاین

امروزه خرید آنلاین به دلیل راحتی بیش از پیش رواج یافته ­است و نوجوانان نیز از این امکان بهره می­ برند. نیازی به گفتن نیست که مجرمان اینترنتی از این طریق هم می ­توانند به سوء استفاده بپردازند. هرگز برای انجام خرید آنلاین از رایانه­ های عمومی استفاده نکنید و از قانونی و امن بودن سایتی که می ­خواهید از آن خرید آنلاین انجام دهید، اطمینان حاصل کنید.

بازی­ های ویدئویی آنلاین

بازی­ های اینترنتی در سال­ های اخیر طرفداران بسیاری پیدا کرده است. والدین باید از این موضوع که کودکان به وسیله اینترنت مستقیما با سایر کودکان و بازی­ کنندگان در ارتباط هستند، آگاه باشند. خوش­بختانه اکثر این دستگاه ­ها دارای تنظیمات ایمنی هستند. این تنظیمات اجازه دسترسی و استفاده از مکالمات را محدود می­ کنند. همچنین بهتر است والدین وقت محدودی برای انجام بازی­ های اینترنتی تعیین کنند. اجازه استفاده کودکان از فضای مجازی باید همراه با آموزش به آن ها داده شود.

آموزش، برای محافظت از کودکان در فضای مجازی

خطر­ های امنیتی زیادی از جمله شکارچیان جنسی و سرقت هویت، ما را تهدید می کنند. کودکان و نوجوانان ۵ تا ۱۵ سال برای استفاده از اینترنت به نظارت بزرگسالان نیاز دارند. توجه به نکات امنیتی خاص مانند به اشتراک گذاری اطلاعات شخصی و همچنین صحبت و آگاه کردن کودکان و نوجوانان از خطرات احتمالی می ­تواند شما و فرزندانتان را از وقوع احتمالی این خطرات تا حد زیادی حفاظت کند.

پیشنهاد میکنم حتما اطلاعات خود را در زمینه فضای مجازی و اینترنت با مطالعه مقالات و کتاب ها و شرکت در کارگاه تربیت کودکان در فضای مجازی تکمیل کنید.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.